המטבח הפך בשנים האחרונות למקום מרכזי מאוד בבתים רבים. אנחנו נחשפים לעוד ועוד חומרי גלם שלא הכרנו בעבר, האינטרנט גדוש במתכונים מגוונים ומעניינים, תחרויות הבישול בטלוויזיה עושות חשק להתנסות ביצירות קולינריות גם כן והפידבקים החיוביים והמחמיאים הופכים את ההשקעה בהכנת המטעמים לכדאית במיוחד.
חלק בלתי נפרד מההשתכללות הקולינרית וההתמקצעות של כל כך הרבה ישראלים הוא השבחת המטבח עצמו. אנחנו מקדישים יותר ויותר תשומת לב לתכנון מדויק של החלל, מקפידים על בחירה של חומרי גלם איכותיים מאוד ומוודאים שכל מרכיב במטבח יהיה לא פחות ממושלם.
אחד האלמנטים המשמעותיים ביותר במטבח הוא באופן טבעי השיש, כלומר משטח העבודה. בשלב ראשון כדאי להתעמק בבחירת המשטח האופטימלי ומיד לאחר מכן לדאוג שתהליך ההתקנה שלו יתבצע במקצועיות. מן הסתם אף אחד לא מבצע בעצמו את הפעולה הזו, אבל בכל זאת כדאי להבין מהם השלבים השונים של התקנת שיש במטבח.
המטבח הפך בשנים האחרונות למקום מרכזי מאוד בבתים רבים. אנחנו נחשפים לעוד ועוד חומרי גלם שלא הכרנו בעבר, האינטרנט גדוש במתכונים מגוונים ומעניינים, תחרויות הבישול בטלוויזיה עושות חשק להתנסות ביצירות קולינריות גם כן והפידבקים החיוביים והמחמיאים הופכים את ההשקעה בהכנת המטעמים לכדאית במיוחד.
חלק בלתי נפרד מההשתכללות הקולינרית וההתמקצעות של כל כך הרבה ישראלים הוא השבחת המטבח עצמו. אנחנו מקדישים יותר ויותר תשומת לב לתכנון מדויק של החלל, מקפידים על בחירה של חומרי גלם איכותיים מאוד ומוודאים שכל מרכיב במטבח יהיה לא פחות ממושלם.
אחד האלמנטים המשמעותיים ביותר במטבח הוא באופן טבעי השיש, כלומר משטח העבודה. בשלב ראשון כדאי להתעמק בבחירת המשטח האופטימלי ומיד לאחר מכן לדאוג שתהליך ההתקנה שלו יתבצע במקצועיות. מן הסתם אף אחד לא מבצע בעצמו את הפעולה הזו, אבל בכל זאת כדאי להבין מהם השלבים השונים של התקנת שיש במטבח.
שלב I: מדידות מדויקות, כולל באמצעות לייזר
להכנת אוכל יש שתי גישות עיקריות: האחת, היצמדות מוחלטת למתכון מדויק, כולל שימוש במשקל רגיש כדי לוודא שכמויות המצרכים הן בדיוק אלה המפורטות במתכון ואפילו הפעלת סטופר כדי שהצלייה / אפייה / בישול לא יימשכו אפילו שנייה אחת מיותרת. הגישה השנייה כוללת גם חופש מסוים ואפילו אלתורים. לכל אחת מהגישות חסידים מושבעים, ועדיף לא להיכנס לוויכוח ביניהם – לעומת זאת, כשמדובר על התקנת משטח עבודה במטבח אין מקום ל"בערך", או ל"לפי העין", אלא חובה להיות מדויקים לגמרי.
בהתאם השלב הראשון הוא מדידות. מי שמבצע את המדידות הוא מתקין שיש, שיודע בדיוק איפה להתחיל ואיפה לסיים, כך שמשטח העבודה לא יחרוג ולו במילימטר מהמקום המיועד לו. חשוב לזכור שמשטח העבודה מחובר למרכיבים רבים אחרים במטבח, ולכן מדידה לא מוקפדת עלולה להוביל לנזק של ממש.
למעשה, במקרים שבהם ישנו משטח עבודה מורכב מבחינת המבנה שלו, ההמלצה היא להיעזר בלייזר כדי שהמידות שנלקחות בשלב זה יהיו נכונות לגמרי.
שלב II: חיתוך השיש
השלב השני של התקנת שיש מתבצע באולם הייצור של חברת שיש שממנה הזמנתם את משטח העבודה, באמצעות מכונות משוכללות מאוד.
חשוב להדגיש: לכאורה מדובר בפעולה טכנית. יש מידות, וכל מה שצריך לעשות הוא לחתוך את הלוח הנבחר בהתאם למידות הרצויות. בפועל, גם בשלב זה בא לידי ביטוי הניסיון של אנשי המקצוע שמובילים את תהליך ההתקנה. הסיבה לכך היא שהמחשב יודע להבטיח דיוק של 100%, אבל שלב החיתוך קובע גם את המראה הסופי של משטח העבודה וכאן כבר נכנסת לתמונה עין אנושית.
ההסבר פשוט: רוב הלוחות לא אחידים לגמרי. המרקם שלהם כולל גידים ושינויי גוון, ולכן החיתוך צריך להתבצע כך שהתוצאה תהיה הרמונית ונעימה לעין. ככל שאתם זקוקים למשטח עבודה גדול יותר, כך גדלה החשיבות של החיתוך בנקודות הנכונות, ואיתה החשיבות של הניסיון.
שלב III: הדבקה – רק על משטח יציב לחלוטין
השלב השלישי בדרך למשטח עבודה חדש, מרשים ונוח הוא ההדבקה. מתקין שיש מיומן מוודא קודם כל שהמשטח שעליו יורכב השיש ישר לחלוטין – הדבקה על משטח שאינו מפולס לגמרי תיצור מטבח עקום ותפגום גם בעמידות של השיש.
כמו כן חובה לבחון את החוזק והיציבות של המשטח שעליו מדביקים את השיש, ובפרט כשמבוצעת הדבקה על משטח עבודה קיים במסגרת שיפוץ מטבח ישן. בחלק מהמקרים ההמלצה תהיה לפרק את השיש הנוכחי על-מנת להגיע לתוצאות הטובות ביותר האפשריות עם משטח העבודה החדש.
דגש מיוחד הוא החיבור לכיור, ובפרט כשהתכנון של המטבח כולל כיור אפס או התקנה שטוחה (כלומר כשהכיור נמצא באותו גובה כמו המשטח או כמילימטר מתחתיו). גם הקנטים – החלק שתוחם את משטח העבודה – מצריכים תשומת לב ספציפית כדי להבטיח רמת גימור מרבית.
איך נקבע מחיר התקנת שיש למטבח?
מחיר התקנת שיש למטבח מושפע מגורמים רבים. העיקריים שבהם הם החומר שממנו עשוי המשטח, המידות של המטבח ושל הארונות שעליהם מורכב השיש, עובי הקנטים שנבחרו והצורה שלהם, וגם למורכבות ההובלה של המשטח יש באופן טבעי חלק בהצעת המחיר שתקבלו. עוד כדאי לדעת שהרכבת שיש על אי יקרה יותר מהתקנה צמודה לקיר.
מומלץ לוודא שהצעת המחיר כוללת גם את המדידות, גם את החיתוך, גם את ההובלה וכמובן את ההרכבה עצמה.
על איזה סוגי משטחי עבודה ממליץ מתקין שיש מנוסה?
כחלק בלתי נפרד מהתהליך, מתקין שיש יכול גם לסייע לכם לבחור את המשטח האופטימלי בהתאם לצרכים שלכם, להעדפות האסתטיות ולמסגרת התקציב.
אופציה מומלצת אחת היא גרניט טבעי, חומר שהטבע הפך במשך אלפי שנים לחסון מאוד ולבעל מראה ייחודי. גם הגרניט פורצלן שהוא סוג של קרמיקה יוצר משטחי עבודה יפים, עמידים ולא יקרים, ועוד חומר שכדאי להכיר הוא הקוריאן – זהו חומר פולימרי שההרכב שלו הוא 70% אלומיניום הידרוקסיד ועוד 30% אקריליק. ייצור קוריאן מבוסס על פטנט של חברה אמריקאית וניתן לקבל אותו בכל צבע רצוי. חיסרון מסוים הוא הרגישות שלו לחום.
סוג אחר של משטח עבודה שכדאי לבחון הוא נאוליט, שגם הוא מיוצר על בסיס טכנולוגיה חדשנית שמדמה למעשה את התהליך הטבעי שיוצר גרניט. התוצאה במקרה זה גם יציבה מאוד מבחינה כימית, גם עמידה לחבטות ולטמפרטורות גבוהות ובעיקר מרשימה מאוד.